Tejkaramella

Voltak idők, amikor nem a lila csokira asszociáltunk egy édesség csomagolásán pózoló tehénről, hanem például erre a pusztítóan édes, omlós élvezetre. Sose tudhattuk, hogy éppen szájban szétolvadós vagy sziklakemény darab bújik meg a papírban, de abban biztosak lehettünk, hogy egyszerre 3-4-nél többet nem bírtunk belőle megenni.

Francia drazsé & Dunakavics

A generációk kedvencének számító két glükózbomba időtlen idők óta párban jár. Előbbi elnevezése elég triviálisnak tűnik, bár régebben biztos kevesen tudták, hogy azért francia drazsé, mert a francia dragée szóból származik, ami cukormázzal bevont mandulát jelent. Bele is ragadt rendesen a fogunkba.

A színes cukorral beburkolt földimogyorót sem kell senkinek bemutatni, elvégre nem akadt olyan általános iskolai osztály, ahol legalább egyvalakinek ne tört volna bele a foga a pénteki teadélutánon.

Párizsi & Melba kocka

A hetvenes évek óta minden ABC pénztárgépe mellett ott figyelt külön kis papírdobozban a kétfajta csokikocka. Amikor elkísértük anyut vásárolni, a sorban állás közben megpróbáltunk kikunyerálni legalább egy Párizsit vagy egy Melbát, hiszen ha már elköltöttük a heti családi költségvetés jelentős részét, az a pár forint már nem osztott, nem szorzott. Csupán egy falat volt, de megérte várni rá.

A kávés és enyhén rumos Párizsit, valamint az ananász, meg narancs ízben kapható békebeli Melba-gúlákat alighanem a dédunokáink is könyörögni fogják.