A nagyszüleink, idősebb generációhoz tartozó ismerősök vitrinjeiben díszelgő üvegből vagy porcelánból készült nippekre, apró emlékekre úgy csodálkoztunk rá gyermekként, mint a mai gyerkőcök teszik a technikai eszközökkel. Hosszú időn keresztül képesek voltunk csodálni ezeket a figurákat, amelyek személyeket, állatokat, épületeket idéztek fel.

Márpedig a 80-as években szinte minden háznál volt néhány vagy akár sok az üveges szekrényben. No, de nemcsak úgy beállítva a vitrinbe, hanem apró horgolt terítőkre, saját ízlés szerint állították ki a giccsesnek tűnő figurákat.

Az egykor szinte minden háztartás kötelező darabjait alkotó nippek tábora mára jócskán alábbhagyott. Sokan megszabadultak a szülőktől, nagyszülőktől örökölt dísztárgyaktól, de talán mindenkinek van egy olyan darabja, amitől nem tudott megválni, mert emlék köti hozzá. Lehet, hogy már nem kerül ki a polcra, a szekrényre, hanem egy eldugottabb helyen állja az időt, de mégis megvan, és emlékként szolgál. A mai napig vannak olyanok, akiket ezek a giccsek lázba hoznak és meg is merik mutatni otthonukban.

Megítélés és egyéni ízlés kérdése, hogy ki miben látja meg a szépséget és értéket. Egy biztos, hogy ami már egyszer leáldozni tűnt, az később újból lázba hozhatja az embert. Egyes daraboknak pedig kimondottan nagy érékük van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | képek: galeriasavaria.hu