A moncsicsi egy kis majom, egy játékbaba, amelyet egy bizonyos Kóicsi Szekigucsi tervezett meg 1974 januárjában. A játékbaba hatalmas sikerre tett szert, első sorban odahaza Japánban, de Ausztráliában is imádták és Európa nyugati részén is hatalmas sikert hozott a tervezőnke és  gyártónak. Valamilyen csoda folytán Magyarországra is sikerült betörnie, az elvtársak talán nem féltették tőle a gyermekeket.

Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a majombabát. Elmondása szerint célja az volt, hogy szeretetre és tiszteletre inspirálja a fiatalokat és felnőtteket egyaránt. 1976-ban a nagy népszerűségi hullám után speciális moncsicsibolt nyílt Japánban, ahol a rajongók kiegészítőket vehettek kedvencüknek. Idehaza kevesen ismerték a baba pontos eredetét, de beleivódott az akkori hazai popkultúrába, és dal is készül a babáról, amit Ullmann Mónika énekelt.

A moncsicsi kezdetben kb. 18 cm magas volt és létezett belőle fiú- és lányváltozat is. A babák először kék szeműek voltak, de 1985-től barna szeműre változtatták őket. Idővel több változat is kialakult a babákból szín, öltözék és méret alapján. Ezen kívül bizonyos használati képességek területén is kiegészítők jelentek meg, mint az ujjszopás.

(Forrás:szodasszifon.hu;wikipedia.org/Fotó:pinterest)