Hippolyt

Bár épp az évtized végén, de még pont a kilencvenes években készült el a Kabos Gyula-játszotta ikonikus eredeti verzió „remake-je”, ami ugyancsak nagy durranás lett. A Koltai Róbert (Schneider úr), Eperjes Károly (Hippolyt) és Pogány Judit (Schneiderné) neve által fémjelzett mozi története szerint Schneider úr a rendszerváltást követő években vált újgazdag polgárrá, szippantóautója szállítmányának révén "csinált aranyat". Ám ő a megszerzett vagyon ellenére megmaradt egyszerű kisembernek, de mivel a megszerzett pénz és a feleség kötelez: "rangot" és mellé arculatot kell szerezni, aminek egy igazi lakáj is a részét képezi. És minden itt kezdődik…

Csinibaba

Az 1997-es alkotás valóságos kultuszfilm lett. A történetben sorsfordító dátum az 1962. augusztus 28. szombat, amikor is Simon bá' (Gálvölgyi János) reggel szokás szerint ellátja hírekkel, tanácsokkal és zenével a háztömbrádión keresztül a rábízott állampolgárokat. Közben a KISZ meghirdeti a Ki-mit-tud-ot, amelynek győztesei kimehetnek a Helsinki VIT-re, ami a vasfüggönyön túl van. Maga az édes élet. Sok-sok bonyodalom, még több sláger, ármány, szerelem és mulatság után kiderül, hogy a véletlent sem bízzák a véletlenre, és senki sem abba a révbe érkezik, mint amibe beevezett – ígéri a film leírása.

Az alkimista és a szűz

Filmdráma kategóriában Kamondi Zoltán rendezését ajánlanánk, amelyben Sziráki László, az életművész nőcsábász, a kémia egyetemi tanára az aranycsinálás titkát kutatja, de egy komponens még hiányzik. A főszereplő azonban hírnevet akar, egyúttal megoldást szorongató anyagi gondjaira. Amikor találkozik Eszténával, a szüzesség elvesztésére vágyó, excentrikus bölcsésszel, sikerül neki a varázslat: a műanyagból arany lesz. A léha és link férfi azonban nem ismeri fel e találkozás kivételességét, ellöki magától a lányt. Egy biztos, fordulatokban nem lesz hiány.