Talán azért emlékszünk rá másképp, mert gondtalan gyermekkorunkat idézi az 1970-es és 80-as évek. Volt idő, amikor a külföldi nyaralás nem volt ennyire elérhető. Ma már számos repülőjárat közül választhatunk, amellyel megközelíthetjük a kiválasztott nyaralóhelyet. Most sem teheti meg mindenki, hogy nyaralni menjen, se belföldön, se külföldön. A nyaralóhelyek között is találunk puritánabbat, szerény felszereléssel, de luxusszállodák vendégszeretetét is élvezhetjük, mint ahogy az a 80-as években is volt.

A szocialista időkben a legegyszerűbb és legolcsóbb nyaralást a kempingek képviselték. Nyaranta sátortáborokban élvezték a nyári szünetet a diákok táborozás ideje alatt, de a családok ugyanúgy felállították sátraikat, és a minimális komfortot élvezték. A kempingekben egymást érték a felállított sátrak. Hogy kényelmesebbé váljon a nyaralás, kempingbútorokkal valósították azt meg. Ha nem sátor, akkor lakóautó biztosította a hajlékot a nyaralás idejére.

Amikor már nemcsak az elit rétegnek volt lehetősége arra, hogy autótulajdonos legyen, akkor egyre többen jártak nyaralni. Leginkább belföldön olcsó helyeket választottak maguknak a családok, így a Balaton csurig volt nyaralókkal, ahogy ma is. A magyarországi hegyekben is üdülőtelepek, táborok, szanatóriumok épültek, ugyancsak kedvelt volt a hazai nyaralók számára.

A gyerekek nyaranta üdülőtáborokban élvezhették az iskolai közösség egy másik színhelyét. Az ilyen üdülők berendezése is nagyon egyszerű volt, mégis sokan örömmel emlékszünk vissza ezekre az időkre.

A nagyobb gyáraknak, cégeknek saját üdülője is volt, amit a dolgozóik és azok családja jutányosan használhatta.

Nemcsak a sátrak érték egymást, hanem a strandon a törölközők is. A parkolóban csak KGST autók álltak, a gyerekek moncsicsztek, Bambit kortyolgattak, főtt kukoricát majszoltak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | Képek: outandaboutlive.co.uk, earlybay.com | Videó: youtube.com