Többször is körbejárta az elmúlt években a magyar és külföldi oldalakat egy fotó, amelyen egy magnókazetta és egy ceruza látható. Semmi más.

Sok helyen képrejtvényként emlegették, máshol azt írták, aki tudja, miről van szó, az már öregnek számít. Sőt, hogy ezt a gyermekeink már egészen biztosan nem fogják ismerni és érteni.

Mire utal a kép? A kazettapörgetésre. Az 1980-as évek egyik elterjedt szabadidős foglalkozására.

Egyszerűen muszáj volt a kazettákat ceruzával pörgetni. Miért? Elsősorban a walkman miatt.

Ha előre vagy hátra akartuk tekerni, hogy a kívánt számot hallhassuk, akkor az zabálta az energiát és hamar lemerült az elem. Legalábbis azt hittük. Ezért spórolásból ceruzával tekertük.

A másik ok az volt, hogy amikor nem működött a magnón, walkman-en az előre vagy hátratekerés funkció, ismét csak ceruzával tudtuk továbbtekerni a szalagot. Na de miért ceruzával? Mert a hatszögletű hasábok remekül illeszkedtek a magnókazetták fogacskáihoz, nem csúszott rajtuk a kazi.

A kis, hordozható és könnyen kezelhető kompakt kazettákat több évtizede, a hatvanas években kezdték tömegesen gyártani. Az 1970-es, 80-as években érte el a csúcsot a kazik használata. Hogy később, a kilencvenes években először külföldön, majd az évtized végén itthon is elkezdje lassan kiszorítani őket a CD, vagyis a compact disc.

Hogy érzékeltessük, hogyan vált egyre kevésbé népszerűvé a magnókazetta az új technológiák megjelenésével, itt egy adat: az 1980-as évek közepén még 900 millió kazettát adtak el, ám a kilencvenes évek végére ez egymillióra csökkent.

A pörgetés arra is jó volt, hogy felvételhez beállítsuk a kazetta elejét. Akinek akkoriban nem volt deckje, és nem tudta máshogy áttekerni a szalag elején a befutót, azt a csíkot, amelyen még nincsen mágnes, akkor a felvételhez cerkával vagy tollal (például signettával) a mágnescsík elejére tekerte a szalagot. Ha ezt elmulasztottuk, akkor az elsőként felvett számnak egyszerűen hiányzott az eleje. Pár alkalom után az ember megtanulta, hogyan vegyen fel a rádióból zenét – vagy hogyan másolja át a barátaitól kölcsönkapott kazikat a kétkazettás magnóján.

A harmadik, talán a legfontosabb ok a kazettapörgetésre az volt, amikor kilógott a kazi bele, vagyis kihúzódott a szalag. Például azért, mert az a r.h.d.k magnó bekapta.