Harminc éve anyukánk szoknyáját rángattuk a boltban, hogy vegye meg azt az ABC-csokit, amilyen betűs még nem volt a gyűjteményünkben - ma már alig emlékszünk rá. Viszont most is összefut a nyál a szánkban a középiskola menzájának csokoládéöntetes piskótájának említésére. A Food Network felmérése azt vizsgálta, hogy mely ételek keltenek nosztalgiát a magyarokban, és mit fogyasztanak leggyakrabban.

Gyermekkorunk népszerű édességei közül sok eltűnt; néhány ma is elérhető, de már inkább csak nosztalgiából vesszük őket néha; ésvan egy pár, amivel időről időre újra próbálkoznak a gyártók, de kérészéletűnek bizonyulnak.A felmérésből kiderül, melyek maradtak meg leginkább az emlékezetünkben.

A felmérést a Tárki Társadalomkutatási Intézet végezte 2015. július-augusztusában. A minta nagysága 1001 fő volt, 18-69 éves magyarországi lakosokból állt. A minta nemre, életkorra, a lakóhely régiójára és településtípusára reprezentatív volt.

A megkérdezettek nagy többsége a

  • Dunakavicsot (79%)
  • a Piros Mogyoróst (77%)
  • Macskanyelvet (76%)

említette, ebben nyilván szerepe van annak is, hogy ezek – ha nem is olyan mennyiségben, mint 30-40 éve – ma is fellelhetők a boltokban. A Négercsók és a Zizi az erős középmezőnyben végzett, míg a citromos joghurt hab,a Donald-rágó és az ABC-csoki állnak az utolsó helyeken.Az ABC-csokira, melyre a megkérdezettek 39 százaléka emlékszik rá, noha most is kapható, még a tényleg ritkaság számba menő gyümölcsös pezsgőpor is megelőzi (43%).

Az idősebb (51 év feletti) korosztály elsősorban a Dunakaviccsal kapcsolatban érez nosztalgiát, a fiatalabbaknál leginkább a Piros Mogyorós idézi fel szép emlékeket a gyermekkorból.