A szifon nem más, mint egy kétágú hajlított cső, amelyen keresztül folyadékot lehet mozgatni egyik edényből egy másik, alacsonyabban lévő edénybe. Szifonnak nevezik azt a tartályt is, amely folyadékok tárolására és adagolására alkalmas. Az ilyen szifon kimeneti csővel van ellátva, és a tartályból gáz nyomásával lehet a folyadékot kiüríteni. Már be is villanhat az a kép, amikor a kezedbe fogtad a szódásszifont és a pohárba nyomtad a buborékos vizet. Így ittuk a szörpöket, a szüleink fröccsöt készítettek, de szerettük magában is a szódát.

Gyerekkorunk egyik kedvence lehetett a gesztenyepüré, amely persze ma is időt álló finomság. Csakhogy akkoriban a habot nem dobozos tejszínhabból nyertük, hanem patronnal működő habszifonból.

Egykor majdcsak minden háztartásban megtalálható volt a szódakészítéshez használt szódásszifon. A szódavíz kipréselésére szén-dioxidra volt szükség, amelyet egy patronból nyertünk. Az abban lévő nyomás segítette a palackból való víz kiáramlását. Az üzletekben lehetett venni a patronokat, amelyet a szódásszifon feji részén lévő nyílásba kellett belecsavarni. A patron fémes teste abban a pillanatban, ahogy a szifonba csavartuk, lehűlt, így akár még fagyási sérülést is lehetett szenvedni.

A habszifonhoz ugyanúgy patront használtuk, és hasonló elven is működött, azonban ez nem szén-dioxidot, hanem dinitrogén-oxidot. Habszifonnal ma már nem is találkozunk, hiszen a boltban kapható, nem újratölthető termékek felváltották, de már a szifonból nyert szódavíz kora is lejárt. 2018. január elsejétől megszűnt a visszaváltható patron a szódavíz otthoni kinyeréséhez. Ennek nagy előnye volt, hogy otthonunkban állíthattuk elő a buborékos vizet, nem kellett sok pénzt ásványvízre költeni, és a PET palackkal sem mérgeztük a környezetet. Hiába van helyette eldobható szódapatron, árban nagyobb anyagi vonzattal jár, mint régen volt, és még az ásványvíz fogyasztása is vonzóbb lehet azoknak, akik az otthon készített szódához szoktak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifobn.co.hu | Képek: pinterest.com