A bólogatós kutya egy magyar gépésztechnikus agyából pattant ki. Szabó Lajos, a próbálkozó kedvű férfit a 60-as évek BNV-jén látott bársonnyal bevont üveg fogta meg leginkább. Hogyan tudna ő is különböző anyagokat bársonnyal bevonni? Ezt az eljárást flakkolásnak nevezik. Feleségével együtt, aki textiltechnikus, együtt találták ki annak a technikáját, hogy minél szebb munkát tudjanak kiadni a kezükből.

Miután megkapta az iparengedélyt, nem hagyta ott eredeti munkahelyét sem, mellette flakkolt. Nappal liftgyárban dolgozott, éjjel pedig főleg üveget, dobozokat, levelezőlapokat flakkolt. Apró állatfigurákat mintázott a levelezőlapokra, amelyek lényegében a bólogatós kutya elődei voltak.

Szabó Lajosnak nem magát a majdcsak minden autóban bólogató kutyát köszönhetjük, hanem annak szőrét. Ám amikor egy német autóban maga is meglátott egy flakkozott kutyát, akkor elkezdett ezzel kísérletezni ő is. Eleinte csak fejjel próbálkozott, tacskó fejjel. Az annyira tetszett mindenkinek, hogy tovább nem is kísérletezett. A tacskó szőre ráadásul a flakkolás technikájához igazán hasonlított, így nem gondolkodott puliban, komondorban. A tacskó szobrát egy szobrász készítette el. A bólogatás technikájának kitalálása egy újabb fejtörést okozott, de mint tudjuk, ez is sikerült. Ezután már nagyban megkezdődhetett a bólogatós kutyák gyártása.

A retro bólogatós kutya fénykorát az 1960-as és 70-es években élte, ám a mai napig látni a helyeselő kutyusokat akár új autóban is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | Képek: wish.com, ebay.co.uk