A Gyermekvasút, azaz a 7-es számú vasútvonal keskeny nyomtávú vasút, Budapest egyik közlekedési látványossága a város II. és XII. kerületében. A gyermekvasút különlegessége a nevében is benne foglaltatik, a szolgálatot gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. A vonal két végállomása Széchenyihegy és Hűvösvölgy. A pálya 11,2 km hosszú, 235 m szintkülönbségű, egyvágányú, nem villamosított. Ezt a távot a szerelvények 20 km/h megengedett sebességgel 40-45 (nyáron kb. 50) perc alatt teszik meg.

Neve a tervezéskor a Gyermekvasút, építésétől a rendszerváltásig Úttörővasút volt, ma pedig hivatalosan: MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút.A Kárpát-medencei Kisvasutak Napjának évadnyitó rendezvénye, a Kisvasúti napja: április második szombatja.

A Gyermekvasút 2015-ben bekerült a Guiness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

A bekerülés annak idején igen nehéz volt, ahogy mondani szokás, kihalási sorrendben osztogatták a helyeket. Csak jeles vagy jórendű tanulókat vettek fel, bármely tantárgyból a hármas osztályzat kizáró ok volt. Fennállásának teljes idején többszörös (az 1970-es években akár tízszeres) volt a túljelentkezés. Az Úttörővasútra bekerülni felért egy sikeres egyetemi felvételi dicsőségével. Manapság már nem ilyen szigorú a rendszer, legalábbis a bekerülést illetőleg, jelentkezni kell és meg kell felelni a felvételin. Pár éve történt, hogy egy idény alatt 200 kisiskolás jelentkezett, ebből is látszik, hogy a Gyermekvasút varázsa nem szűnt meg, EZT a kisvasútat mindenki szereti.

(Forrás:szodasszifon.hu/wikipedia.hu/Fotó:titkosbudapest.hu)