Drága és profi kávéfőző berendezésekkel főzhetünk magunk és mások számára frissítő feketét. Olyannal, ami mielőtt kifőzné a kávét, előtte még le is darálja. Főzhetjük a kávé erősebb és gyengébb változatait, de modern és drága készülék, ide vagy oda, sokan esküsznek még mindig a régi, kotyogós kávéfőzőre. Gyermekkorunkat idéző hangulatot varázsolhatunk az otthonunkba. Emlékeztek még arra, amikor vendégek gyűltek össze nálatok, és a frissen főzött kávé illata lengte be az egész házat? Nem ihattál még kávét, mert gyermek voltál, de az illata beléd rögzült.

Már az 1900-as évek legelején kiötlötte Luigi Bezzera a gőznyomás hatását a kávéfőzésben is hasznosíthatni lehetne, majd az ő tervei alapján Desiderio Pavoni kezdte meg a kávégépek gyártását. Ezek az eszközök 1-2 adagot is le tudtak főzni, de sokkal jobban teljesítettek, ha nagyobb adagokat készítettek vele, ezért főleg vendéglátóhelyeken alkalmazták.

Egy olasz férfinak köszönhetjük az igazi kotyogós kávéfőzőt. Alfonso Bialetti volt az, aki 1933-ban szabadalmaztatta készülékét, a kotyogóst, amellyel erős és keserű kávét készítünk a mai napig. A technika alapját a mosás adta. Bialetti a fentről érkező meleg víz hatását használta ki a kávé kifőzéséhez.  Az olasz feltaláló az alumínium megmunkálásához értett leginkább, ugyanis a francia alumíniumiparban tevékenykedett, ezért a klasszikus kotyogós kávéfőző alumíniumból készült és Moka Express nevet kapta.

A kotyogós kávéfőző úgy működik, hogy az alsó részébe vizet öntünk, a csővel ellátott szűrő részbe töltjük a frissen őrölt kávét, majd a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részét rátekerjük az alsóra. Már csak annyi a dolgunk, hogy a tűzhelyre rakjuk, és megvárjuk, hogy a friss fekete kifőjön. Az alsó részben elkezd a víz melegedni. Nem forr fel, hanem tovább melegszik és a nyomás megnövekszik, amelynek hatására a szűrőn áthalad a víz. A darált kávé között felfelé törő forró víz már kávé formájában kerül a felső részbe. A jó kotyogós kávéhoz szükség van egy kávéfőzőre és frissen őrült kávéra. A legjobb, ha a kávészemeket főzés előtt daráljuk meg. A magas aromatartalom és a minél kevesebb csersav eléréshez úgy érdemes kávét főzni kotyogóssal, hogy amikor a kávé elkezd a felső részben megjelenni, azonnal levesszük a tűzről. Így nem a sípoló vízgőzt fogjuk hallani, hanem a kotyogást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

Tartalom: szodasszifon.co.hu | Képek: kitchenwarehouse.com.au, bluepenguincoffee.com