A recept

A technológia a következő: a tejszínt felforrósítom, ráöntöm az apróra tördelt csokoládéra, simára keverem, egészen fényesre, majd teljesen kihűtöm. Ez a krém viszonylag lágy ekkor, nem lehet vele betölteni a süteményt. Ezért, amikor már teljesen kihűlt, robotgéppel felhabosítom: eleinte lágy, majd pár perc után tömör habbá alakul, amely megtartja az alakját, ugyanakkor könnyen olvad a szájban. Habkönnyű és egyszerre tömény csokoládé. Ez az, amit keresünk, és ezt a fenti technológiát követve kapunk meg. Máshogy nem, akkor sem, ha máshogy könnyebb lenne elkészíteni.

A krémmel kezdem, mivel ennek legalább egy órát kell hűlnie: a tejszínt felforralom, az apróra tört csokoládéra öntöm, majd teljesen simára és fényesre keverem. Hűtőbe teszem, addig elkészítem a piskótát.

A fehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verem. A sárgáját elkeverem a vízzel, a fehérjéhez csorgatom, és óvatos mozdulatokkal összekeverem. Apránként hozzáadom az átszitált lisztet, majd habzsákba töltöm a masszát. Egy papírral fedett tepsire 4-5 centi átmérőjű félgömböket nyomok a masszából, legalább 3 centit hagyok közöttük. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt világosra sütöm.

Amikor a krém kihűlt, robotgéppel habosítom, amíg egészen kivilágosodik, tömör habbá válik. Habzsákba töltöm, és körkörös mozdulatokkal csúcsot nyomok belőle minden tésztakorongra, ebbe nyomkodok 3-4 szem szeletelt mandulát. Fél órára fagyasztóba teszem őket.

A bevonathoz a csokoládét gőz felett megolvasztom, ebbe forgatom a süteményeket.ó

szodasszifon.hu