Kopaszkór

Huszonéves férfiak milliói rettegtek Amerikában 1926 körül, amikor országszerte bejárta az újságokat a hír, hogy olyan kór terjed Pennsylvaniában, ami kopaszodást okoz a férfiaknak. Több helyen írták, hogy az államban található Kittanning városban több mint 300 19-30 év közötti férfinak hullott ki teljesen a haja.

Az orvosok sem tudták, hogy pontosan mitől – csak annyit javasoltak a pácienseknek, hogy ne hordjanak túl sokszor kalapot.

Tényleg volt néhány tucat férfi, akinek kihullott a haja akkoriban Kittanningben, de nem voltak olyan sokan, mint amennyire a média felfújta az esetet. A város vezetősége még hivatalos közleményt is adott ki arról, hogy nem olyan súlyos a helyzet, mint állítják – féltek attól, hogy sokan elhagyják Kittanninget vagy nem akarnak majd idejönni.

Végül az amerikai tengerészeti kórház vizsgálata mutatott rá arra, hogy felesleges aggódni, csak az újságok fújták fel a kelleténél jobban a történetet.

Ern Malley

Ern Malley egy szerencsétlen sorsú, életében fel nem fedezett költő volt. 1918-ban született, apja halála után Ausztráliába kényszerült nővérével. Később az anyja is meghalt, kibukott az iskolából, dolgoznia kellett. Városról városra járt, sokféle munkát végzett, végül 1943-ban halt meg. Verseket is írt: leginkább a saját halandóságával nézett szembe bennük, olyan hétköznapi megfogalmazásban, hogy az sokakat megérintett.

Egy baj volt vele: nem létezett.

Ez persze csak később derült ki. Malley munkáira felfigyelt egy magazin szerkesztője, és egy egész számot szánt nekik. Mivel sokban voltak trágár kifejezések, rendőrségi ügy lett belőle, és csak a bírósági tárgyalásokon derült ki, hogy két, Sydney-i Egyetem végzett férfi közös munkái voltak a versek.

Harold Stewart és James McAuley úgy látták, hogy hanyatlik a kortárs költészet, és ez ellen szerettek volna tenni: ha a saját neveik alatt adják ki őket, senki nem figyelt fel volna rájuk,

ezért ütős háttérsztorit kerestek, így hívták életre Ern Malley-t.